BIBLIOTECA AUTOGESTIONADA: POSSIBLE CAMÍ CAP A UN PROJECTE DE CIUTAT EDUCADORA?

Resultado de imagen de bibliotecas

En època d'exàmens és quan més notem, el sector estudiantil, la manca de coordinació, responsabilitat o recursos d'alguns municipis per donar resposta a les peticions de totes aquelles persones que necessitem un horari més ampli de biblioteca per a poder estudiar.
Com que algunes persones combinen els seus estudis amb algun treball, y/o tenen càrregues familiars (tenen fills o filles a càrrec, etc), y/o no tenen un altre lloc on estudiar, es fa complicat que els horaris proposats (o impostos) per algunes biblioteques municipals donen resposta a les seues necessitats.

Una de les propostes que podrien donar solució factible a aquest problema (partint del supòsit que la causa principal siga la falta de recursos econòmics) és l'autogestió de la biblioteca en època d'exàmens.
Hi ha el cas en diversos municipis, com Alguazas de Múrcia, on diferents associacions juvenils s'encarreguen de gestionar l'entrada i eixida de totes les persones que accedeixen a les instal·lacions durant la nit (arreplegant DNIs o identificacions i demanant la firma a l'entrada i eixida), mentres aprofiten per a estudiar ells/es també.

Personalment, considere una gran oportunitat (i un gran èxit) per a la participació ciutadana, l'autonomia, el foment local de la coresponsabilitat i l'exercici de la democracia i el dret a utilitzar els espais públics amb fins educatius...
Resumint, em pareix que això podria significar un bon punt de partida prou factible per a iniciar un possible projecte de ciutat educadora. Encara que la proposta ha sigut de la ciutadania, les entitats públiques han de tomar consciència i fer un moviment de retroalimentació per a que aquests tipus d'accions locals no es queden en sols això, sinó en ampliar i aplicar-les a la resta de la comunitat.



Alba García-Consuegra Sarmiento
2n Treball Social
Universitat de València

Comentaris